Kääpiokynsisammakko

Hymenochirus boettgeri
Englanniksi: Dwarf Clawed Frog

Kääpiökynsisammakot kuuluvat sammakoiden lahkoon Anuraja siinä kielettömien sammakoiden heimoon Pipidae. Hymenochirus sukuun kuuluu 4 lajia, joista lemmikkinä pidetään pääasiassa juuri kääpiökynsisammakkoa.
Luonnossa niitä tapaa Afrikan keski- ja länsiosista. Kääpiökynsisammakko on yksi akvaattisten lajien kestosuosikeista. Se on suhteellisen helppohoitoinen ja mielenkiintoinen seurattava, kunhan sille luodaan hyvät elinolosuhteet. Luonnossa laji viihtyy rauhallisissa lammikoissa ja hitaasti virtaavissa puroissa.

Kääpiökynsisammakot kasvavat 2- 4cm mittaisiksi.Koiraat ovat naaraita pienempiä.

Silloin tällöin laji sekoitetaan Afrikankynsisammakkoon (Xenopus laevis), mutta lajit on maallikonkin mahdollista erottaa toisistaan. Afrikankynsisammakon iho on sileä, kääpiökynsisammakon karkea ja nystyräinen. Afrikkalaisen keskiruumis on pullea, kääpiökynsisammakon litteä. Afrikkalaisella ei ole ihopoimuja sormien välissä, kääpiökynsisammakolla on. Täysikasvuisia eläimiä ei voi sotkea toisiinsa, kääpiökynsisammakko on huomattavasti pienempi kuin afrikkalainen.

AKVAARIO
Täysin vesielämään sopeutuneena kääpiökynsisammakko majoitetaan akvaarioon. Akvaarion tulee sammakon pienestä koosta huolimatta olla suhteellisen suuri. Kääpiökynsisammakot ovat taitavia uimareita ja nauttivat kunnon uimatilasta. Myös sammakon akvaariota hoidettaessa pätee akvaariokalojen kanssa tutuksi tullut sääntö, että isompi allas on helpompi hoitaa kuin pieni. Pienessä altaassa jo vähäinenkin ulostemäärä pilaa veden nopeasti, varsinkin mikäli akvaariossa ei ole riittävää suodatusta. Isommissa tiloissa pääsee myös seuraamaan sammakoiden luonnollisia toimia, esimerkiksi kututanssia, todennäköisemmin kuin pienessä.

Akvaariota ei saa sijoittaa ikkunan eteen, sillä auringonpaiste voi kohottaa veden lämpötilan liian korkeaksi. Huoneiston levottomin paikka ei sovi rauhallista elämää kunnioittaville sammakoille.
Sammakkoaltaaseen ei ole suositeltavaa laittaa kaloja. Näin siksi, että sammakot syövät aivan pienet kalat kernaasti suihinsa. Isompienkin kalojen eviä ne saattavat vahingoittaa. Isot kalat puolestaan saattavat syödä sammakot. Rauhallisesta elämästä nauttivat sammakot saattavat stressaantua, mikäli niiden akvaariota asuttaa levottomasti uiskenteleva kalaparvi. Ongelmia ilmenee myös silloin, jos kalat syystä tai toisesta sairastuvat, sillä kaloille tarkoitetut lääkeaineet eivät välttämättä sovikaan sammakoille.

Jonkinlainen minikoko akvaariolle on 45 litraa, mikäli sammakoita on vain yksi. Pariskunnalle on syytä hankkia 80 litran allas, mielellään isompikin. Varmista pitopaikan riittävä koko jo ostotilanteessa Faunattaren henkilökunnalta.

Altaaseen laitetaan ainakin 20 cm syvyydeltä vettä, parasta olisi täyttää kuitenkin allas aivan täyteen. Sammakot voivat karata, mikäli nepääsevät akvaarion kannessa olevista rei’istä tms. ulos, joten akvaarion kannen reiät on peitettävä esim. verkolla.

Sopiva veden lämpötila on 23-26 astetta. Mikäli vettä on tarpeen lämmittää, käytetään akvaarioon upotettavaa lämmitintä. Kääpiökynsisammakot sietävät kyllä hetken lämpimämpääkin vettä, mutta pitkässä juoksussa tämä aiheuttaa sammakoille stressiä ja muita ongelmia.

Pohjamateriaalina hiekka. Hiekan tulee olla niin suurirakeista, etteivät sammakot sitä voi syödä, sillä mikäli hiekanjyviä kulkeutuu sammakon ruokaillessa sen elimistöön, voivat kivet aiheuttaa tukoksia eläimen ruoansulatuskanaviin. Hiekka saa siis olla läpimitaltaan noin 1 cm.
Sammakot viihtyvät akvaariossa, jossa on kasveja, juurakoita ja muita piilopaikkoja. Kasvit ne tosin saattavat repiä rikki, mutta vaihtoehtoisesti voidaan käyttää muovisia akvaariokasveja.

Sammakoiden aineenvaihdunta on vilkasta, joka taas merkitsee suurehkoa ulostemäärää sammakoiden kokoon nähden. Suodatus on siis tarpeen, sillä kaikki sammakkoeläimet vaativat viihtyäkseen hyvälaatuista, puhdasta vettä. Sammakkoakvaariossa voi käyttää samoja laitteita kuin kala-akvaariossakin. Sisäsuodatin ajaa asiansa, mutta se tärisee ja hurisee, joten meluherkille sammakoille miellyttävämpi suodatin on ulkosuodatin, jonka virtausnopeus pidetään hiljaisena ja tasaisena.
Ilmapumppu on kaunis katseltava, mutta ei puhdista vettä.
Vettä tulee suodatuksesta huolimatta vaihtaa säännöllisesti. Vaihtoväleihin vaikuttaa sammakoiden lukumäärä ja akvaarion koko. Periaatteessa vettä voi vaihtaa vaikka päivittäin vähän: noin 1/10 tai 1/15 osan altaan kokonaisvesimäärästä tai viikoittain kolmanneksen vedestä. Uuden veden sekaan on hyvä lisätä akvaariokäyttöön tarkoitettua, sammakoille sopivaa vedenparannusainetta, joka neutraloi vesijohtovedessä käytettävän kloorin. Kloori ärsyttää herkkähipiäisten sammakoiden ihoa. Sopiva akvaarioveden lämpötila on noin 24 astetta.

RAVINTO
Kääpiökynsisammakot syövät pieniä paloja raakaa lihaa, sisäelimiä, kalaa, vesikilpikonnan ruokaa, katkarapuja, verimatoja, tubifex-matoja, pieniä kastematoja, hyönteisiä, kalojen pakasteruokia ym. mahdollisimman monipuolisesti. Kesäisin voi itse kerätä ulkoa pieniä hyönteisiä - vaihtelu virkistää sammakkoakin. Annettaessa tuoretta lihaa ja kalaa on pidettävä huoli, ettei vesi pääse likaantumaan.
Kääpiökynsisammakot oppivat suhteellisen helposti noutamaan ruokapalat hoitajansa sormista. Tällä tavoin syöttäminen on hauskaa, joskin hidasta puuhaa.

LISÄÄNTYMINEN
Kynsisammakot lisääntyvät akvaariossa verraten helposti ja ne saattavat lisääntyä akvaariossa mihin vuodenaikaan hyvänsä. Kynsisammakot ovat sukukypsiä noin vuoden ikäisinä.

Kutuvalmiit koiraat kurnuttavat öisin innokkaasti. Kurnutus muistuttaa lähinnä surisevaa sähkölaitetta,eikä ole kovin kantava. Usein sammakot alkavat lisääntyä itsestään, kunhan olosuhteet ovat kunnossa. Kutuvimmaa voi myös koittaa herätellä nostamalla veden lämpötilaa parilla asteella, kuitenkin max. 28 asteeseen pariksi viikoksi.

Kututanssissa koiras tarttuu etujaloillaan naaraan takajalkojen edestä kiinni ja sammakot nousevat pintaan kääntyen selälleen. Naaras laskee laskee pinnan tuntumaan 10-20 pienenpientä munaa, jotka koiras hedelmöittää. Sitten pariskunta laskeutuu pohjalle ja aloittaa "tanssin" alusta. Prosessia jatketaan kunnes jopa 1000 munaa on hedelmöitetty. Munat laskeutuvat altaan pohjalle. Aikuiset syövät mielellään omia muniaan, sekä nuijapäitään, joten munat on parasta kerätä esimerkiksi pienen akvaariolapon tai haavin avulla erilliseen kasvatusaltaaseen. Tähän tarkoitukseen riittää alkuun noin 10-15 litrainen allas, mutta nopeasti kasvavat nuijapäät ja nuoret sammakot tarvitsevat nopeasti suuremman tilan.

Kasvatusaltaaseenkin tulee sijoittaa suodatin, jotta veden hapetusja kiertoon riittäväja se pysyy puhtaana. Poikasten joutuminen suodattimeen tulee estää esim. verkolla. Mikäli suodatinta ei ole mahdollista käyttää, tulee altaassa olla ainakin ilmapumppu, joka hapettaa vettä, tällöin vettä tulee vaihtaa enemmän ja useammin.

Vesi saa olla huoneenlämpöistä. Veden tulee olla puhdasta ja hyvälaatuista, munat ovat herkkiä homeelle.
Myös kasvatusaltaassa tulee olla vesikasveja tai vastaavia koristeita, joita vasten nuijapäät voivat levätä.

Noin 2-5 päivänkuluessa munista kuoriutuu nuijapäitä.Ensimmäisten päivien aikana nuijapäät eivät liiku, eivätkä syö, vaan ottavat vielä ravintonsa ruskuaispussistaan. Mikäli munat on jätettyisojen sammakoiden kanssa samaan altaaseen, on viimeistään tässä vaiheessa poikaset siirrettävä omiin tiloihinsa, jotteivat aikuiset sammakot syö niitä.

Kun nuijapäät lähtevät liikkeelle, voidaan niitä alkaa ruokkia. Kääpiökynsisammakoiden nuijapäät ovat petoja, likoeläimet sopivat mainiosti aivan pienten nuijapäiden ruoaksi, ruoan kokoa voidaan vähitellen kasvattaa. Myös lihapitoisia kalanruokahiutaleita voi koittaa tarjota.

Kasvatusaltaan vedestä osa on hyvä vaihtaa joka päivä, sillä ruokaa saattaa helpostikin jäädä ylimääräistä ja se pilaa veden nopeasti.

Nuijapäät käyvät muodonvaihdoksen läpi olosuhteista ja ruokinnasta riippuen 5-10 viikon kuluttua. Muodonvaihdoksen läpikäytyään poikaset muistuttavat aikuisia sammakoita, mutta ne ovat pienempiä. Ne hoidetaan kuten aikuisetkin, mutta ne ruokitaan useammin ja pienemmillä ruokaeläimillä.

Huomioithan että tämä lisääntymisohje on tiivistetty, joten tutustu huolellisesti lajin lisäännyttämiseen jo etukäteen.

MUUTA HUOMIOITAVAA
Mikäli sammakkosi vaikuttaa sairaalta, käyttäytyy oudosti tai kieltäytyy useita kertoja peräkkäin syömästä, ota yhteyttä eläimen myyjään ja/tai sammakkoeläimiin perehtyneeseen eläinlääkäriin.

Huolehdi hygieniasta, sammakkoeläimet saattavat kantaa salmonellabakteeria normaalina suolistobakteerinaan.

Likaisin käsin sammakon veteen tai itse sammakkoon koskeminen saattaa aiheuttaa sammakolle ihotulehduksia ja muita ongelmia, joten pese kätesi myös ennen eläimen hoitamista.

© Faunatar-ketju.

Ülesse