Korallisormisammakko

Korallisormisammakko

Litoria caerulea
Nimi englanniksi: White's treefrog / Dumpy treefrog / Green treefrog

Korallisormisammakko on yksi suosituimmista terraariossa pidettävistä lehtisammakoista. Se on helppohoitoinen ja kestävä sammakkolaji.
Tässä ohjeessa käsitellään korallisormisammakon erityispiirteitä. 

Korallisormisammakko on kookas lehtisammakko, joka kasvaan n. 5-10 cm pitkäksi, naaraat ovat koiraita suurempia.
Lajin väritys vaihtelee vihreän eri sävyistä ruskeaan. Vatsapuoli on vaalea, jopa valkoinen.
Korallisormisammakot pystyvät vaihtamaan väriään ja vihreä yksilö voikin vaihtaa värinsä ruskeaksi melko nopeastikin.

Luonnossa lajia tavataan Pohjois-Australiasta, Uudesta-Guineasta ja Indonesiasta.
Se viihtyy jokien, purojen ja lampien varsilta, sekä soiden läheltä. Laji on pääosin arboreaalinen, eli se elää pääasiallisesti puissa, pensaissa ja kivikoissa, mutta viihtyy myös maan tasalla.
Päivisin korallisormisammakko lepää liikkumatta suojaväriinsä luottaen tai suojaisassa kolossa piilotellen.
Hämärän laskeuduttua se lähtee saalistamaan.

TERRAARIO
Korallisormisammakot voidaan asuttaa yksin tai pienissä ryhmissä.
Kuten aiemmin mainittu, laji on arboreaalinen, joten terraarion korkeus on pohjapinta-alaa tärkeämpää. Pienelle ryhmälle (2-4 sammakkoa) terraarioksi riittää 60 x 45 x 60 cm kokoinen terraario, mutta mitä suurempi, sen parempi.
Laji on melko taitava kiipeilijä ja hyppijä, joten terraariossa tulee olla runsaasti kestäviä kasveja, oksia ja muuta kiipeilytilaa, jossa sammakot voivat liikkua.
Sijoita vain suunnilleen samankokoisia sammakoita keskenään samaan terraarioon, sillä korallisormisammakot voivat syödä oleellisesti pienemmät lajitoverinsa suihinsa.

OLOSUHTEET
Korallisormisammakot ovat kotoisin trooppisilta alueilta. Sopiva lämpötila päivisin on 23-27 astetta. Lämmitys voidaan järjestää esimerkiksi matalatehoisella lämpölampulla. Yöksi lämpö saa laskea muutaman asteen verran.

Korallisormisammakot tarvitsevat noin 50-60 % ilmankosteuden voidakseen hyvin. Laji tarvitsee kuitenkin terraarion, jossa on hyvä ilmanvaihto, sillä liian kosteassa, seisovassa ilmassa ne saavat helposti ihoinfektioita.

Lajilla tulee olla tarjolla vesiastia tai vesielementti, jossa ne pääsevät kastautumaan kokonaan. Jos käytetään vesiastiaa, tulee vesi vaihtaa päivittäin

LISÄÄNTYMINEN
Korallisormisammakoita kasvatetaan terraarioissa etenkin Keski-Euroopassa. Laji voi olla melko kausittainen lisääntyjä ja voi tarvita talvilevon ja sitä seuraavan ”sadekauden” lisääntymisinnon laukaisemiseksi.

Sukupuolien erottaminen etenkin nuorista eläimistä on haastavaa, mutta aikuisista eläimistä helpompaa. Naaraat ovat selkeästi koiraita suurempia, mutta tämäkään ei aina pidä paikkaansa. Sukukypsät koiraat voivat kurnuttaa etenkin iltaisin ja öisin äänekkäästi, joten herkkäunisimman ei kannata sijoittaa sammakoita makuuhuoneeseensa. Luonnossa korallisormisammakot munivat metsän pohjien ja soiden lammikoihin. Yksi naaras voi munia jopa tuhansia munia. Nuijapäät asutetaan tiheäkasvustoiseen vesiastiaan, välttäen liikakansoitusta. Lajin kehitys on nopea ja nuijapäät käyvät läpi muodonvaihdoksenjopa 4-5 viikossa. Pienet sammakonpoikaset hoidetaan kuten aikuisetkin, mutta niitä ruokitaan tiheämmin ja pienemmillä hyönteisillä.

Huomioithan että tämä lisääntymisohje on tiivistetty, joten tutustu huolellisesti lajin lisäännyttämiseen jo etukäteen.

MUUTA HUOMIOITAVAA
Toisin kuin nisäkkäät eivät sammakkoeläimet kaipaa hoitajaltaan yhteisiä seurusteluhetkiä, vaan voivat kokea ne ahdistavina. Liiallinen käsittely saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa niille tarpeetonta stressiä, josta saattaa seurata ruokahaluttomuutta ja muita ongelmia. Lisäksi ihmisen iholla oleva hiki, rasva, saippuajäämät ja muu lika voivat olla erittäin vahingollisia sammakon herkälle iholle. Pese aina kätesi huolellisesti ennen hoitotoimenpiteitä akvaariossa tai sammakkoon koskemista.

Mikäli eläin vaikuttaa sairaalta, käyttäytyy oudosti tai kieltäytyy useita kertoja peräkkäin syömästä, ota yhteyttä sammakkoeläimiin perehtyneeseen eläinlääkäriin tai eläimen myyjään. Yllättävien tilanteiden varalle on hyvä selvittää etukäteen, mistä löydät sammakkoeläinten hoitoon perehtyneen eläinlääkärin.

Huolehdi hygieniasta, jotkin sammakkoeläimet ja matelijat saattavat kantaa salmonellabakteeria normaalina suolistobakteerinaan.

© Faunatar-ketju.

Ülesse