Skorpionit

Skorpionit

Luokka: Aracinhinda, hämähäkkieläimet
Lahko: Scorpionida, skorpionit

Skorpionit ovat hämähäkkieläimiä, eivät hyönteisiä.
Skorpioni on omalla tavallaan kiehtova terraariolemmikki, vaikka sylieläintä tästä kaverista ei saakaan.

Yleisimmät lajit terraario-oloissa ovat Pandinus-ja Heterometrus-suvun skorpionit. Nämä lajit ovat ulkoisesti näyttäviä: lähes mustia, kookkaitaja niillä on suuret sakset. Näiden lajien myrkky ei ole niin voimakasta kuin monen muun skorpionin.

Skorpionilajeja tunnetaan yli 600 erilaista. Suurin osa on kotoisin trooppisesta ilmastosta, mutta niitä tavataan aina vuoristoista aavikoille.
Skorpionit ovat aktiivisimmillaan öisin. Päiväsaikaan ne hakeutuvat piiloon kivien ym. alle, mutta saattavat ne jonkin verran liikuskella piilopaikkojensa lähistöllä myös päivisin.

TERRAARIO
Yhdelle skorpionille riittää noin 40-60 litrainen terraario, jonka pohjapinta-ala on noin 50 x 30cm, tilavaatimukset vaihtelevat lajeittain.
Korkeus ei ole kovin ratkaisevaa, skorpionit viettävät lähes kaiken aikansa terraarion pohjalla. Skorpionit eivät kiipeä lasia pitkin, mutta terraarion ilmanvaihtoritilää ja silikonisaumoja pitkin ne saattavat hyvinkin yrittää kiivetä. Terraarion tulee siis olla kannellinen ja ehdottoman pakovarma.

Kaikki skorpionit ovat myrkyllisiä. Vaikkakin myrkkyjen voimakkuuksissa on suuria eroja ja joitain lajeja pidetään suhteellisen harmittomina, on viisain aina kohdella skorpionia kuin se olisi erittäin myrkyllinen. Terraarion sijoittamisessa tuleekin olla huolellinen: kissat ja muut lemmikkieläimet eivät saa olla kosketuksissa skorpionin kanssa, eikä terraariota saa sijoittaa niin, että pienet lapset pääsevät käsiksi siihen.
Varmista terraarion riittävä kokoja soveltuvuus jo ostotilanteessa Faunattaren henkilökunnalta.

Skorpionit ovat yksineläjiä, ne kohtaavat lajitoverin ainoastaan lisääntymistarkoituksessa. Skorpioni on viisainta majoittaa terraarioonsa yksin. Joitain lajeja voi riittävän suuressa terraariossa pitää useampaakin, kuten joitain lajeja Pandinus-ja Heterometrus -suvuista, kunhan terraariossa on kaikille piilopaikkoja, tilaa ja ruokaa - ja kunhan kaikki ovat keskenään samankokoisia.

Skorpionia ei saa ulkoiluttaa terraarion ulkopuolella, ne ovat yllättävän vilkasliikkeisiä ja mahtuvat melko pieniin rakoihin ja koloihin.
Skorpionia ei kannata myöskään ottaa kädelle, se voi pistää käsittelijää tai pudota kädestä ja loukkaantua. 

Mikäli skorpionia on syystä tai toisesta käsiteltävä esim. siirtämisen yhteydessä tapahtuu se parhaiten ohjaamalla skorpioni esim. pakasterasiaan, jonka avulla eläimen voi turvallisesti siirtää toiseen paikkaan.

TERRAARION SISUSTUS
Terraarion sisustus riippuu siihen laitettavan skorpionin lajista. Skorpionillekin voi sisustaa kauniin terraarion, joskin skorpionit usein muokkaavat sisustuksen mieleisekseen.

Kosteista sademetsistä kotoisin olevat lajit vaativat erityyppisen terraarion kuin kuumilta ja kuivilta aavikoilta kotoisin olevat lajit.
Tämä ohje keskittyy kahden yleisimmän, Pandinus ja Heterometrus-sukujen skorpionien hoitoon, jotka ovat kosteiden metsien lajeja.

Terraarion tulee sademetsä lajeilla olla kostea (ei märkä), ihanteellinen ilmankosteus on lajista riippuen 60-80% ja lämpötila 22-28 °C.
Pohjamateriaaliksi sopii parhaiten turve, sammal tai näiden sekoitus. Voit sekoittaa joukkoon hienoa hiekkaa, sillä monet lajit kaivavat mielellään ja hiekka auttaa tunneleita pysymään kasassa. Pohjamateriaalia on hyvä olla vähintään 5-10 cm, mieluusti enemmänkin. Ripottelemalla pohjamateriaalin päälle kaarnahaketta, kuivia lehtiä, kuivaa sammalta tai kaikkia näitä saat terraarion pohjasta erittäin luonnollisen näköisen.

Skorpionit kaipaavat myös piilopaikkoja, joiden alle ne voivat kätkeytyä päivisin. Hyviä vaihtoehtoja ovat kaarnanpalat, kukkaruukut, juurakot, akvaariokoristeet ja lemmikkieläinliikkeissä myytävät valmiit terraarioluolat. Jos rakennat itse piilopaikkoja esim. kivistä, kiinnitä rakennelma akvaariosilikonilla, jottei se romahda skorpionin päälle.

Terraarioon voidaan laittaa kasvillisuutta, mutta välttämätöntä se ei ole. Kasvillisuutena voidaan käyttää oikeita kasveja, jotka ovat oiva apu ilmankosteuden ylläpitämiseen ja tuovat terraarioon luonnollisen ilmeen. Myös muovi- ja silkkikasvit käyvät hyvin.

OLOSUHTEET
Skorpionien olosuhteissa on lajikohtaisia eroja, joten tarkista aina etukäteen, minkälaiset olosuhteet hankkimasi laji tarvitsee. Terraarion lämpötilaksi riittää useimmilla lajeilla huoneenlämpö. Mikäli lämpötilaa kuitenkin tarvitsee nostaa, käytetään matalatehoista hehkulamppuspottia, joka sijoitetaan siten, ettei eläin voi siinä itseään polttaa. On tärkeää huolehtia ettei lämpötila nouse liian korkeaksi.'

Sijoita terraario niin, ettei siihen paista aurinko, sillä suljetussa tilassalämpötila voi auringonpaisteessa kohota liian korkeaksi. Jatkuva korkea lämpötila myös kiihdyttää skorpionin aineenvaihduntaa ja näin lyhentää sen elinikää. Terraarion allesijoitettavat lämpömatot ja –kaapelit eivät hämähäkkieläimille sovellu, sillä skorpionienkin luontaiseen tapaan kuuluu kaivautua maahan, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi. Hehkulampulla lämpö tulee ylhäältä, kuten luonnossakin. Muuta valaistusta ei tämän lisäksi tarvita. Yöksi valaistus sammutetaan.

Terraarion riittävää ilmankosteutta ylläpidetään säännöllisellä sumuttamisella. Sumuttamiseen soveltuu esim. kukkasumutin.
Terraarioon on hyvä laittaa lämpömittari ja kosteusmittari, jotta olosuhteita voidaan tarkkailla. Skorpionit juovat vettä sumuttelusta tulevista vesipisaroista, mutta tämän lisäksi terraarioon on hyvä sijoittaa laakea vesiastia. Vesi pidetään puhtaana vaihtamalla se säännöllisesti.

RUOKINTA
Skorpionit syövät luonnossa hyönteisiä, sekä pieniä nisäkkäitä, matelijoita ja sammakkoeläimiä. Terraariossa ruokalistalle kuuluvatkin erilaiset hyönteiset; jauhomadot, jättijauhomadot, vahakoin toukat, torakat, sirkat ja muut lemmikkieläinliikkeissä myytävät ruokahyönteiset. Ruokavalio on hyvä pitää monipuolisena, syöväthän skorpionit luonnossakin lähes kaiken, mitä kiinni saavat.

Varo yliruokkimasta skorpioniasi, sillä liikaruokinta kiihdyttää skorpionin aineenvaihduntaa ja lyhentää siten skorpionin elinikää.
Skorpionit voivat paastota viikkoja, jopa kuukausia, joten mikäli skorpioni ei ulospäin näytä laihalle, ei useimmiten ole syytä huolestua, vaikka skorpioni kieltäytyisi ruoasta pitkäänkin.
Erillisiä vitamiinilisiä ei tarvita.

LISÄÄNTYMINEN
Sukupuolien tunnistus onnistuu kokeneelta harrastajalta skorpionin vatsasukasia tutkimalla. Lisääntymiseen tarkoitettu pari -varsinkin naaras- on syytä ruokkia hyvin, jotta nahisteluilta vältyttäisiin. Jotkin trooppiset lajit kaipaavat "sadekauden" lisääntyäkseen, mutta lisäännyttäminen voi onnistua ilmankin. Tämä tarkoittaa terraarion ilmankosteuden nostoa hieman siitä, mitä se normaalisti on.
Skorpionipariskunnan pariutumisrituaali alkaa "soidintanssilla". Tanssi tapahtuu mahdollisimman tasaisella alustalla (esim. liuskekivi) ja kestää muutamasta minuutista muutamaan tuntiin, jopa päiviä. Tanssin huipennukseksi uros laskee sperman tanssialustalle ja ohjaa naaraan sen päälle. Naaras kerää sperman sukuelimiinsä ja on täten tullut kantavaksi.

Kantava naaras siirretään omaan terraarioonsa. Kantoaika vaihtelee eri lajeilla, mutta tyypillisesti se on noin 5-6 kuukautta Pandinus ja Heterometrus -sukujen lajeilla.
Stressaantunut naaras saattaa syödä jälkeläisensä, joten naarasta ei saa häiritä lainkaan kantoaikana.
Heti synnyttyään poikaset kiipeävät naaraan selkään ja pysyvät siellä viikon tai kaksi.
Poikaset ovat aluksi valkoisia, mutta tummuvat nahanvaihtojen myötä. Kun poikaset laskeutuvat emon selästä ne on välittömästi siirrettävä omiin terraarioihinsa, jotta naaras ei syö niitä.

Pienet skorpionivauvat hoidetaan kuten täysikasvuisetkin.

Ãœlesse