Undulaatti

UNDULAATTI
Melopsittacus undulatus
Engl. budgerigar, budgie

Undulaatti on alkujaan kotoisin Australiasta, jossa se on yleisin papukaijalintu. Undulaatti lisääntyy ihmisen hoidossa helposti ja nykyisin kaikki undulaatit ovatkin kasvatettuja, luonnosta niitä ei ole pyydystetty enää pitkiin aikoihin.
Vihreänkeltaisesta villistä undulaatista on jalostuksen tuloksena saatu mitä kauniimpia värimuotoja ja jalostus on vaikuttanut myös lintujen kokoon, villit undulaatit ovat jalostettuja huomattavasti pienempiä.
Ensimmäiset  undulaatit   saapuivat   Australiasta   Englantiin  me-imiesten matkassa 1800-luvun puolivälissä. Undulaatti saatiin  piakkoin  lisääntymään  Hollannissa  ja  tästä alkoi linnun menestystarina lemmikkinä.

Undulaatin suosioon on vaikuttanut kauniin  värityksen  lisäksi  linnun  luonne.  Undulaatti kesyyntyy  helposti,  kunhan  linnun  kanssa  malttaa touhuilla päivittäin.
Luonnossa undulaatit  voivat muodostaa  jopa  satojentuhansien  yksilöiden parvia. Seurallisen  luonteensa  vuoksi  ei undulaattia  tulisi pitää yksin, vaan lintuja tulee hankkia kerralla vähintään  kaksi. Linnut on hyvä  totuttaa  toisiinsa  nuorena. Varsinkin  yksin  eläneet  naaraat saattavat vanhemmiten olla liian temperamenttisia hyväksyäkseen uutta kumppania, ainakaan toista naarasta.
Undulaatti saattaa oppia matkimaan  sanoja tai  tekemään temppuja, mutta kovin yleistä se ei  ole. Hokemalla  linnulle  yksinkertaista  sanaa  kerta toisensa jälkeen  on  mahdollista, että  se jonain  päivänä  sanan  oppii  sanomaan, mutta suurin osa undulaateista ei  sitkeästä  opetuksesta huolimatta ala "puhumaan".

HÄKKI

Liian isoa häkkiä  ei voi  hankkia. Villit undulaatit lentävät kymmeniä kilometrejä päivässä etsiessään  ruokaa ja myös  kesyjen lintujen on saatava lentää.   Suositeltavin  häkki  on  suuri  lentohäkki, jossa linnut mahtuvat kunnolla lentämään. Tällainen lentohäkki, toiselta nimeltään aviaario, on viisainta rakentaa itse, teräsverkkoa  tai häkkielementtejä käyttäen.
Lemmikkieläinliikkeissä myytävät   lintuhäkit   sopivat undulaateille myös. Häkin  minimikoko pariskunnalle on 100 x 50 x 80 cm. Mikäli   lintuja   hankitaan   useita pareja, on häkin  luonnollisesti oltava suurempi, tai  jokaiselle parille on järjestettävä  omat  tilansa. 
Varmista  häkin  riittävä  koko jo   ostotilanteessa Faunattaren henkilökunnalta.

Häkki sijoitetaan huoneistossaainakin pöydän korkeudelle, lintuhäkin paikka ei ole lattialla Häkki sijoitetaan vedottomaan, valoisaan paikkaan, ei  kuitenkaan   suoraan   auringonpaisteeseen.  Linnuista on  mukava tarkkailla  perheenjäsenten  toimia, mutta ne kaipaavat  omaakin rauhaa,  joten  huoneiston  levottomin  paikka  ei  ole suositeltava.
Tämän  lisäksi  lintujen olisi  hyvä päästä  päivittäin  lentämään  vapaana  huoneistossa, etenkin  jos häkki  on  hankittu  aivan  minimimittojen  mukaan. Pelkästään häkissä pidettynä  nämä  touhukkaat  linnut  saattavat  masentua  ja stressaantua. Kun lennätät undulaatteja huoneistossa vapaana, huomioi ainakin  seuraavat  vaaratilanteita aiheuttavat seikat:
-Kissat ja muut kotieläimet
-Kuuma liesi
-Avonaiset vesiastiat (esim.tiskiallas tai wc), joihin lintu voi hukkua
-Myrkylliset huonekasvit
-Avonaiset ikkunat / ulko-ovet
-Sähköjohdot.

TARVIKKEET

Häkkiin  sijoitetaan  useita  orsia, varoen  kuitenkin  täyttämästä häkkiä liikaa. Paras orsimateriaali on puu, sillä linnut myös nakertelevat   orsia   mielellään.   Lehtipuiden   oksat   sopivat   linnuille hyvin, sillä eripaksuisilla   orsilla istuskelu on  oivaa  voimistelua lintujen  jalkalihaksille.  Orret  voi kiinnittää   häkin   seiniin,   mutta silloin   orret   eivät   liiku.  Luonnonmukaisemman tuntuista olisi, jos   orret   liikkuisivat.   Voit siis kiinnittää osan orsista metallisella    ketjulla    häkin  kattoon, jolloin ne heiluvat kuin  puun oksat  tuulessa. Tämä  heiluriliike kehittää lintujen tasapainoaistia, jota  ne  tarvitsevat  lentäessäänkin. Orsista   ainakin   voidaan päällystää ns. orsipaperilla (hiekkapaperi   tähän   tarkoitukseen).  Kun  linnut  istuvat  orsilla, niiden  kynnet  osuvat  paperiin  ja kuluvat. Hiekkapaperin sijaan tai sen lisäksi voit laittaa häkkiin ns. pedikyyriorsia,   jotka   myös   helpottavat kynsien kulumista. Tarkkaile  silti  kynsiä,  ne saattavat  kasvaa  liian  pitkiksi,  jolloin kynsiä  tulee lyhentää   eläinten kynsisaksilla.  Liian  pitkät  kynnet saattavat  tarttua  kiinni  esim. kankaaseen,  jolloin  pahimmassa tapauksessa linnun varvasluu voi murtua.

Undulaateillaon  vahva  nokka  ja ne kaipaavat runsaasti erilaista nakerreltavaa häkkiinsä. Linnuille myytäviä leluja on lemmikkieläinliikkeissä paljon, ne ovat linnuille hauskaa ajanvietettä. Vanhaan aikaan linnuille myytiin mm. peilejä, mutta peili tai muovilintu ei koskaan korvaa lajikumppania. Faunatar-myymälöissä lintujen peilejä tai muovisia tekolintuja ei myydä lainkaan, sillä näiden on todettu aiheuttavan linnulle stressiä.

Häkin  pohjamateriaalina  voi käyttää lintuhiekkaa, sanomalehteä tai lintujen hiekkapaperia, joka  vaihdetaan  uuteen  ainakin kerran viikossa. Häkkiin  sijoitetaan  useita  eripaksuisia  orsia, keinuja ja mielellään myös pystysuuntaisia kiipeilypuita  tai  köysileluja,  joissa  nämä linnut kiipeilevät taitavasti.

Häkissä  on oltava  lintujen  vesipullo tai –kuppi,   jonka  vesivaihdetaan  päivittäin. Lisäksi tarvitaan kupit eri ruoille.  Kaikki astiat  pestään häkin siivouksen yhteydessä, sekä aina tarvittaessa, jos ne ovat likaantuneet.

Häkin yläpuolelle  on  hyvä asentaa lintulamppu, joita  myydään  lemmikkieläinliikkeissä. Lintulamppu säteilee  linnuille tärkeää  UV-valoa  sopivassa  suhteessa. Polttimon  tai  putken käyttöikä  on  korkeintaan  12 kk. Valoa voi pitää päällä 10-12 h vuorokaudessa  ja  se  sammutetaan yöksi.

Pesäpönttöjä ei häkissä kannata  pitää  muulloin  kuin lintujen lisääntymisaikaan, sillä tarjolla olevat pesät innostavat lintuja pesimään  jatkuvasti, joka rasittaa niitä suotta.

PERUSHOITO

Päivittäin vaihdetaan  juomavesi ja  laitetaan   uusi  tuoreruoka. Siemenkupit    käydään    läpi    ja siementenpäältä   poistetaan tyhjät  kuoretja  kupit  täytetään tarvittaessa.
Myös linnun kuntoa tarkkaillaan  päivittäin. Höyhennyksen  tulee  olla  puhdas  ja  tasainen, jalat puhtaat, ulosteet normaalit. Linnun  tulee  olla  pirteä   ja   valpas,   sen   tulee   myös syödä ja juoda hyvin.
Viikoittain puhdistetaan  häkki. Häkin pohjamateriaali  vaihdetaan  puhtaaseen. Orret,  häkin kalterit,  kupit  ja  lelut  puhdistetaan.
Muutaman  kerran vuodessa on hyvä  käyttää  pesuun  desinfiointiainetta  (esim.  VirkonS)  ja  vaihtaa  luonnonorret  kokonaan  uusiin.

RAVINTO

Undulaatti  on  kasvissyöjä,  jonka perusruokaa   on  lemmikkieläinliikkeissä  myytävät,  undulaateille tarkoitetut siemenseokset ja/tai pelletit.
Siemenseosta ja/tai  pellettejä tulee  olla linnuilla jatkuvasti tarjolla.
Lisäksi tarjotaan päivittäin tuoreruokaa,  kuten ituja,  kasviksia,  yrttejä, luonnonkasveja, hedelmiä,  marjoja  ja silmuja. Linnuille  voi  myös itseidättää  vehnää   ja   kauraa. Tuoreruoka on hyväksi  paitsi  lintujen terveydelle,  myös aktiviteettia, kun tarjolla  on  vaikkapa  kokonainen  yrttiruukku revittäväksi.
Voimaruoka on kananmunasta, hunajasta, hirssistä ja muista ravintoaineista  koostuva  vitamiiniruoka,  jota  voi  tarjota  linnulle  jatkuvasti.  Erityisen  tärkeää  se  on  nuorelle,  sulkasatoiselle, munivalle tai sairaalle linnulle.
Linnuille haitallisia ruokia ovat mm.  kaakao,  suklaa,  kahvi,  avokado, alkoholi, raparperi, vihreät perunat  sekä  kaikki  maustettu, suolainen,  sokerinen  tai  rasvainen ruoka.
Linnut,   joita   ympäri   vuodenruokitaan  monipuolisesti tuoreruoalla saavat ravinnostaan kaikki välttämättömät vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet. Sulkasadon ja pesinnän aikaan linnuille  voi  antaa  ylimääräisen vitamiinikuurin.
Nokkakivi  tulisi  pitää  aina  saatavilla.
Lisätietoa undulaattien ruokinnasta  voit  kysyä Faunatar-ketjun myymälästä.

SULKASATO

Linnuilla  on  sulkasato  keskimäärin  kaksi  kertaa  vuodessa. Lintujen  höyhenpeite  uusiutuu  sulkasadon  yhteydessä  4-6  viikossa, mutta  mikäli höyhennys  jää puutteelliseksi  tai  uudet  höyhenet  ovat  hauraita  saattaa  syynä olla yksipuolinen ravinto.

LISÄÄNTYMINEN

Täysikasvuisten undulaattien sukupuolet erottaa helposti. Lintujen  nokan  tyvessä  on  iho-mainen  alue,  vahanahka.  Vahanahka  on koiraalla  sininen,  naaraalla   tumman- tai   vaaleanruskea.
Pesivän pariskunnan tulee olla terveitä ja hyväkuntoisia, sillä munien haudonta   ja  poikasten hoito on raskasta. Lisävitamiinien  antaminen  pesinnän  aikana  onkin suositeltavaa.

Undulaattien   luonnollinen lisääntymiskausi   on  huhtikuusta elokuuhun.     
Keväällä   valoisan ajan  pidentyessä  on  aika  laittaa undulaattien  häkkiin pesintäpönttö,  joita  myydään  lemmikkieläinliikkeissä. Mikäli  samassa häkissä   on   useampikin   pesivä pariskunta, tulee pesäpönttöjä olla   useampia  kuin pariskuntia, näin  vältetään  turhat  kiistat  lintupariskuntien kesken.

Undulaatti  munii  yleensä  4-6 munaa.  Munia  ei  munita  saman päivän   aikana,  vaan  päivän, kahden   välein.   Joskus    ensimmäisen  ja  viimeisen  munan välillä   saattaa   olla   eroa   jopa   pari viikkoa.  Tästä  syystä  poikasissa saattaa  olla  huomattavia  ikä-ja kokoeroja.

Emo  hautoo    poikasiaan 18 vuorokautta.  Tänä  aikana koiras ruokkii naarasta.
Poikaset   lähtevät   pesästä   4-5 viikkoisina.  Emo  ruokkii  poikasiaan  vielä  pitkään,  joten  aikaisintaan   poikaset   voi  vanhemmistaan  erottaa  niiden  täytettyä  4 kuukautta.

Huomioithan  että  tämä  lisääntymisohje   on   tiivistetty, joten tutustu  huolellisesti  lajin  lisäännyttämiseen jo etukäteen. 

MUUTA HUOMIOITAVAA

Mikäli  lintu  näyttää  sairaalta,  ei syö  tai   käyttäytyy   omituisesti,on  otettava  viivyttelemättä  yhteyttä    eläimen    myyjään   ja/tai eläinlääkäriin.   Lintujen   nopean aineenvaihdunnan   takia   sairaudet    etenevät usein nopeasti, joten  hoitotoimet on aloitettava heti oireiden ilmestyttyä.
Yllättävien  tilanteiden  varalle on  hyvä  selvittää  jo  etukäteen, mistä löydät lintujen hoitoon perehtyneen eläinlääkärin.

©   Faunatar-ketju.

Katso myös:

Mistä hankkisin pikkulemmikkini?
Tälläkin hetkellä monessa perheessä harkitaan lemmikin hankintaa kotiin.
Ennen lemmikin hankintaa on aina tärkeää perehtyä lemmikin oikeaan hoitoon, kohteluun ja kasvatukseen jo etukäteen.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen myynti alaikäiselle asiakkaalle
Vastuu eläimen hyvinvoinnista on huoltajilla, joten huoltajan tulee olla suostuvainen eläimen hankintaan. Tästä syystä emme myy eläimiä alaikäisille ilman vanhempien mukanaoloa.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen palauttaminen myymälään / reklamointi
Eläimiä koskevat palautukset tai vaihdot sovitaan aina tapauskohtaisesti. Katsomme aina asiakkaan kanssa eläimen myyntitilanteessa läpi sen, että eläin on terve, siinä ei ole ulkoloisia ja se on luovutusiän ylittänyt... Lue lisää >>