Lemmikin huomiointi helteillä

Raikasta vettä

Vettä on eläinkaverilla oltava saatavilla jatkuvasti. Helteellä nesteen tarve kasvaa, joten veden saannista on huolehdittava normaaliakin tarkemmin. Raikas, puhdas vesi on kuitenkin eri asia kuin jääkylmä. Jääkylmän veden juonti saattaa kuluttaa energiaa, joten sen tarjoaminen ei ole suositeltavaa, vaikka me ihmiset oman juomamme jäiden kanssa mielellämme joisimmekin.
Matkalla, lenkillä ja vaikkapa veneretkellä mukana kulkevaa koiraa, kissaa tai muuta lemmikkiä varten markkinoilla on mukana näppärästi kulkeva matkavesipullo, joka avautuu eräänlaiseksi kupiksi, josta lemmikin on helppo juoda.

Kodin lämpötilan säätö

Monissa kodeissa ihmiset huolehtivat mukavuudesta säätämällä kodin lämpötilaa miellyttävämmäksi ilmastoinnin, tuulettimien ja muun tekniikan avulla. Tällöin lemmikkikin pärjäilee kodin viileydessä hienosti. Hankalampaa on, jos kodissa ei ole minkäänlaista mahdollisuutta viilentää tukalaa oloa, sillä lemmikillä ei ole mahdollisuutta omaehtoisesti vaikkapa suihkulla itseään viilentää, vaan sen on tyydyttävä vallitsevaan lämpötilaan olipa se mikä vain. Liian kuumasta voivatkin kärsiä monet pikkulemmikit, joilla useilla ihanteellinen pitopaikan lämpötila on noin 15-25 asteen välillä.
Pikkulemmikin, akvaarion tai terraarion pitopaikka ei talvellakaan saa olla suorassa auringonpaisteessa, ja kesähelteillä tämä on aivan erityisen tärkeä huomioida. Pitopaikka olisi hyvä sijoittaa asunnon viileimpään osaan, pois auringosta.

Konsteja viilennykseen

Lemmikin, tai sen pitopaikan, viilennykseen on lukuisia kotikonsteja, sekä valmiita tuoteratkaisuja, joista voi olla apua kesän helteissä.

Kylmävaraajan tai jäädytetyn vesipullon avulla on kohtuullisen helppoa viilentää eläimen pitopaikkaa, akvaariota, terraariota tai vaikkapa kuljetusboksia. On kuitenkin hyvä huomioida, että mikäli lemmikki pääsee jäisen pullon päälle makaamaan, voi kylmyys aiheuttaa jopa paleltumavaaran. Mikäli jäinen pullo on eläimen ulottuvilla voikin olla hyvä kietaista pullon ympärille pyyhe, tai täyttää pullo suosiolla "vain" kylmällä kraanavedellä. Jäinen pullo hohkaa kylmyyttä silloinkin, kun sen sijoittaa eläimen pitopaikan ulkoseinään kiinni - eikä eläimelle tällöin tule vaaraa paleltumista.

Viilentäviä makuualustoja on markkinoilla useita erilaisia. Osa malleista vaatii hetkellisen viilentämisen pakastimessa tai jääkaapissa, mutta on myös alustoja, joita ei välttämättä tarvitse "esiviilentää" lainkaan. Näissä malleissa taika on alustan sisältämässä polymeeriseoksessa, joka aktivoituu kosketuksesta lemmikin asettuessa makaamaan alustan päälle. Alusta sopii erityisen hyvin koirille, mutta toki sitä voi kokeilla kaikilla muillakin lemmikeillä - tosin esimerkiksi kanit ja jyrsijät saattavat nakertaa alustaa, jolloin se tulee tietenkin poistaa.
Viilentävä makuualusta sopii käytettäväksi kotona, autossa ja vaikkapa kuljetusboksissa tai -häkissä. Kuljetusboksissa viilentävä makuualusta on hyvä sijoittaa siten, että se täyttää kuljetusboksin pohjapinnasta maksimissaan puolet - näin eläin voi itse valita ollako viileämmässä vai lämpimämmässä osaa kuljetusboksia.
Kuljetusbokseihin on lisäksi olemassa omia paristokäyttöisiä tuulettimiaan. Tuuletin kiinnitetään boksin oveen, jolloin se liikuttaa ilmaa boksin sisällä.

Viilentäviä vaatteita ja huiveja on erikokoisia ja useissa kuoseissa. Näiden käyttö on yksinkertaista: vaate tai huivi kastellaan märäksi viileässä vedessä, ylimääräinen vesi puristetaan pois ja tuote puetaan lemmikin päälle. Tuotteet pysyvät viileänä huomattavasti pidempään kuin esimerkiksi märkä pyyhe - joka sekin on nopea, joskin lyhytaikainen helpotus helteeseen.

Akvaariovesi saattaa kuumassa asunnossa lämmetä kaloille vaarallisen lämpimäksi. Veden lämpötilaa voidaan laskea poistamalla valaistus ja kansilasit, tai korvata kansilasit verkolla. Näin veden haihtumista saadaan lisättyä - ja haihtuminen itsessään viilentää altaan vettä.
Lisäapuna voidaan käyttää jo mainittua jäädytettyä vesipulloa / -pulloja, joko altaan sisä- tai ulkopuolella.
Yksi kotikonsti on sijoittaa akvaarion ulkopuolelle, pintaveden yläpuolelle pöytätuuletin, joka viilentää veden päällä olevaa ilmaa sekä lisää veden haihtumista ja täten edesauttaa veden viilentymistä. Tuulettimen eteen sijoitettu kylmävaraaja tai jäädytetty vesipullo on vanha kikka, jolla minkä tahansa pöytätuulettimen tehoa saadaan nostettua, pyörittipä tuuletin ilmaa helteessä hikoileville ihmisille tai eläimillekin.
Akvaarioihin on myös olemassa omia veden jäähdyttimiään. Osa näistä on altaan reunaan kiinnittyviä tuulettimia, lisäksi markkinoilla on olemassa vettä viilentäviä pumppuja, joita voi käyttää niin makeassa- kuin merivedessäkin.

Henkilökunta myymälöissämme auttaa tuotteiden valinnassa, tervetuloa kysymään lisätietoja paikan päältä tai vaikkapa puhelimitse. Yhteystiedot myymälöihimme löydät TÄÄLTÄ>>

Autoilu helteellä

Paljon on puhuttu siitä, ettei lemmikkiä saa helteellä jättää ilmastoimattomaan autoon kauppareissun ajaksi odottelemaan omistajan paluuta. Kaikesta puheesta huolimatta joka kesä näin kuitenkin tapahtuu, joka on hyvin valitettavaa. Lämpötila auton sisällä kohoaa hellesäällä nopeasti saunalukemiin.

Svenska Kennelklubbenin vuonna 2014 tekemää tutkimusta auton sisälämpötilan noususta jaetaan netissä yhä ahkerasti, eikä syyttä.
Alla digimittarilla heinäkuussa saatuja tuloksia esimerkkinä. Koko tutkimuksen näet täällä>>

Klo Säätila Lämpötila ulkona  Lämpötila autossa
8.30 Kevyt pilvipeite 24 °C 27 °C
9.30 Kevyt pilvipeite 25 °C 48 °C
10.30 Kevyt pilvipeite 27 °C 55 °C
11.30 Kevyt pilvipeite 26 °C 58 °C
13.30 Aurinkoinen pilvetön taivas 30 °C 60 °C
14.30 Aurinkoinen pilvetön taivas 30 °C 60 °C

Onkin hyvä jättää lemmikki kodin viileyteen siksi aikaa, kun itse asioi kaupassa. Mikäli tämä ei ole mahdollista, on auton ilmastointi syytä jättää päälle, tai kenties lemmikin seuraksi voi jäädä toinen ihminen tarkailemaan, ettei auton sisälämpö kohoa liiaksi.
Mikäli huomaat autoon jätetyn, selvästi kuumissaan olevan lemmikin, ei auton ikkunan välitön rikkominen lemmikin pelastamiseksi ole kuitenkaan noin vain sallittua. Parempi vaihtoehto olisi ensin tähyillä olisiko omistaja auton lähellä, kenties kuulututtaa omistajaa kaupan toimesta, tai soittaa hätäkeskukseen (112), josta viimeistään saa ohjeet siitä, kuinka toimia.

Koiran kanssa pidempi lenkkeily ja muu aktiivinen liikunta on hellesäällä hyvä ajoittaa aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan, jolloin ilma on viileämpää. Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota siihen, missä koiran kanssa kävellään. On aivan eri asia tepastella metsän viileällä sammalikolla, kuin polttavan kuumalla asfaltilla. Asfaltin lämpötila saattaa auringossa nousta kuuteenkymmeneen asteeseen, ylikin, joten koiran herkät anturat voivat siinä vahingoittua vakavasti. Lämpötilaa ei itse helposti huomaakaan, sillä harvoin me ihmiset paljain jaloin asfaltilla kävelemme. Onkin hyvä testata asfaltin lämpö omalla kädellä. Pidä kätesi ulkosyrjää asfaltilla: mikäli asfaltti tuntuu kättäsi vasten polttavalta jo muutamassa sekunnissa, se tuntuu polttavalta myös koirakaverisi tassuissa.

Paksuturkkisten lemmikkien turkin alasajo

Paksuturkkisten kissojen ja koirien kesästä voi tulla tukala. Eläimen oloa voidaan helpottaa turkin alasajolla, eli ajelemalla turkki aivan lyhyeksi.
Esimerkiksi kuvassa komeileva leonberginkoira Toivo sai kesäksi viileämmän turkin vierailemalla Faunattaren HoitoTuvassa, jossa turkki tuunattiin kesäkuntoon.
Faunattaren HoitoTupia on useita ympäri maata, palveluihin kuuluu turkinhoidon lisäksi monia muitakin lemmikkiperheen arkea helpottavia vaihtoehtoja - tutustu palveluihimme TÄÄLLÄ>>

Valtaosa vakituisesta henkilökunnastamme on suorittanut pieneläinhoitajan ammattitutkinnon. Autamme mielellämme kaikenlaisissa lemmikkien hoitoon liittyvissä asioissa, tervetuloa eläinrakkaalle monitaiturille kuulemaan lisävinkkejä kesän vietosta lemmikkimaailmassa!

 

Hellekelille

Kesäiset vinkit